NK 20km 2015

Een mooie test tussendoor, ik ga hier voor een plaats in de achterhoede, maar niet de laatste.

02 aug 2015 09:30:00

Na een voorspoedige reis kom ik aan bij het verlaten Olympisch Stadion in Amsterdam. Na wat gezoek vind ik via één van de zijdeuren de meldkamer. Nu eerst snel een sanitaire stop en daarna omkleden. Rond het stadion kan er worden warmgelopen en dat is dan ook de plek waar de snelwandelgroep aan het verzamelen is. Ik doe nog even een korte test met mijn Garmin en wat rek en strek oefeningen. Het is al flink warm dat beloofd een flinke zweetpartij. Het doel vandaag is geen laatste worden en onder de 2.10 lopen. Laten we ook niet vergeten dat dit een Nederland Kampioenschap is voor de senioren (tot 35jr) en dat betekend dat ik met mijn 50 jaar moet concurreren met lopers die, over het algemeen, veel jonger zijn.

Relax

Dan op naar de callroom. Het wachten duurt lang en in de tent is de warmte al goed merkbaar. Ik ben voor de verandering niet zenuwachtig. Toch nog even een korte sanitaire stop en de baan op. Altijd weer een mooie belevenis bij zo'n groot evenement. Jammer dat de tribunes leeg zijn. De volgorde bij de startstreep is verrassend. De twee dames in de binnenbaan en dan Frans Luijtens en ikzelf. Daarna opbouwend in PR naar de buitenbaan. Het startschot klinkt. We zijn weg. Ik ben relaxed, wellicht iets te relaxed want ik merk in de tweede bocht dat ik mijn Garmin ben vergeten aan te zetten. Ik heb mij voorgenomen om niet te snel te starten en zo loop ik na de eerste ronde een meter of tien achter Frans en daarmee ook op de laatste plaatst.

Waarschuwingen

Het tempo is niet heel hoog en ik kan rustig genieten. Ik houd Frans in de gaten en laat de achterstand niet verder oplopen. Als het gat toch groter wordt besluit ik langzaam in te gaan lopen en zo loop ik na een ronde of vijf direct achter Frans. Een paar ronde blijf ik achter Frans en wil dan toch eens proberen of ik kan versnellen. Het versnellen lukt maar de warmte is niet erg prettig en het is nog ver. Daarnaast had ik Frans op achterstand willen zetten maar die is netjes meegekomen. Ik laat me weer achter Frans zakken en met een rustig tempo vorderen we ronde na ronde. Inmiddels heb ik van bijna alle juryleden een waarschuwing gekregen voor gebogen been. Misschien loop ik toch iets te relaxed maar het afschot en de ongelijke ondergrond heeft denk ik een grotere invloed. Ik denk dat deze 20km zeker een millimeter profiel van mijn schoenen heeft gekost. Regelmatig was bij mij en Frans een veeg over de staat te horen. Rob Tersteeg, André van Slooten en de anderen blijven ons maar op meer ronden zetten. Wat een knappe prestatie is dat met deze omstandigheden. De verzorging is weer opperbest. Staan in het schaduwgedeelte een rij met kinderen met sponzen, zo staan bij de hoofdingang, Ronnie Timmermans, Herwin Weststrate en Han Holtslag ons van drinken te voorzien.

Versnelling

Inmiddels is op het bord mijn eerste rode kaart verschenen. Wordt het toch nog oppassen. Met de rode kaart in het achterhoofd wordt het rond de 14km tijd een plan te maken hoe ik voor Frans ga finishen. Laat ik het op een sprint aankomen? Nee, ik kies voor een langere versnelling en zo loop ik met nog 4 ronden te gaan bij Frans weg. Ik krijg een lekkere cadans te pakken en houd dat vast. De eerste twee ronden zit Frans nog op een meter of 50 maar daarna ben ik hem toch echt uit het zicht verloren. Met het ingaan van de laatste ronde doe ik nog een tandje bij. Toch nog even lekker in het "rood" lopen. Mijn hartslag gaat de 90% voorbij en met een redelijke eindsprint wordt ik het stadion weer ingeloodst. Bij de finish is niemand te zien en ik wordt wat onzeker of ik nog een ronde moet en waar de eindstreep is. De baan staat vol met lijnen... Ik gok maar op de laatste lijn net voor de bocht. En ja dat blijkt de juiste te zijn. 2.09.01, toch een nette tijd bij deze omstandigheden en wat later zal blijken toch mijn snelste NK20km tot nu toe. Overigens is dit pas mijn zesde 20km wedstrijd.

Tevreden

Al met al dik tevreden. Meer dan een vijfde plaatst zat er niet in en ik heb er een mooie training van kunnen maken. Daarnaast is een wedstrijd in het Olympisch Stadion van Amsterdam toch altijd speciaal.
De uitslag

Details

Laatste update: 18 sep 2015 08:15:48