NK 50km 2015

De insteek van dit jaar is om mijn PR te verbeteren en laatste te worden. De 4 ingeschreven concurrenten zijn allemaal meer dan een half uur sneller. Het zou toch anders lopen.

04 okt 2015 11:00:00

Inmiddels is de wedstrijd in Tilburg voor mij een traditie geworden. Deze keer mijn vijfde jaar op rij dat ik naar Tilburg afreis. Was het in 2011 mijn eerste optreden met een inschrijving voor de 6 uur. Toen werd ik eerste bij de prestatielopers met een aardige tijd die in dat jaar in de wedstrijdklasse tot een derde plaats zou hebben geleidt. Tilburg biedt altijd een scala aan wedstrijdmogelijkheden. Op elk onderdeel kan je ook meedoen als prestatielopers en zo kan je jezelf eens meten met de snellere lopers en de sfeer proeven. Sinds 2013 loop ik mee met het NK 50km voor senioren. Voor de niet atletiek kenners wat achtergrond informatie.

Senioren zijn mannen in de leeftijdklasse tussen 20 en 34 jaar. Daarna beginnen de master klassen M35, M40 enz. Ik zelf zit in de M50 klasse en de ingeschreven favorieten zitten in de M35 klasse.
Nacht
Na een wat onrustige nacht, was vaak wakker, kom ik wat stroef op gang maar om 8.30 zit ik in de auto richting Tilburg. Bij aankomst bij de Wielerbaan in Tilburg is de mist weg en begint het zonnetje al door de sluierbewolking heen te komen. Met volle sporttas en campingtafel ga ik richting de inschrijving. Er wordt inmiddels druk gebouwd aan het parcours waar de talloze vrijwilligers ieder hun eigen taak gaan uitvoeren.

Ander schema

Ik heb van te voren een mooi loopschema gemaakt en daar wil me aan proberen te houden. Bij de start wordt ik echter verrast door de aanwezigheid van Frans Leijtens, Jan Netten en Ton van Andel. Allemaal lopers die ergens tussen de 5.30 en 6.00 kunnen eindigen. Ik stel mijn plan iets wat bij en wil vandaag geen laatste worden. Mijn PR staat inmiddels op 5.40. Ik vertrek “rustig” en zit al snel in de achterste regionen. Bij de doorkomst van de tweede ronde blijk ik op een paar seconden op schema te lopen. Mooi want dan kan ik dat gaan vasthouden. Het is voor iedereen wat zoeken naar het juiste tempo zonder de verbinding met de anderen los te laten zon wisselen we in de achterste gelederen vaak van kop. Op een gegeven moment gaat Jan versnellen. Niemand pikt aan en zo loopt Jan langzaam bij mij, Ton en Frans weg. Ondanks dat ik me prima voel zit mijn hartslag op mijn voorgenomen maximum en ga ik niet versnellen. Wel doe ik af en toe een versnelling als de aansluiting met Ton en Frans me te groot wordt. Ik herstel daar goed van. Bij de 20km zit ik een minuut boven mijn voorgenomen schema. Maar ja, de insteek van vandaag is ook gewijzigd. Ik ga niet meer voor een PR maar voor een niet laatste plaatst. Ik kan, als dat lukt, dus wat krachten sparen.

Uitvallers

Na de 20km moet Frans een gaatje laten vallen en doe ik een poging om Ton van me af te schudden. Dat lukt en langzaam begin ik uit te lopen op Ton. Dan volgen een aantal kilometers die steeds iets langzamer gaan. De warmte en de inspanning wordt voelbaar. Rond het 25km punt zie ik plots Jan verslagen in de schaduw zitten. Hij moet helaas stoppen. Rond het 30km het volgende slachtoffer, Frans is gestopt. Dat betekend dat ik nu op een vierde plaatst loop van de 6 starters van het Nederlands Kampioenschap. Nu is het alleen nog zaak om Ton achter mij te houden. Voor mij lopen toppers die meer dan een half uur sneller zijn dus die ga ik niet inhalen. Consolideren is het motto. En zo loop ik genietend maar toch wel moeizaam verder. De andere wedstrijden geven wat afleiding en bij de start hoor ik dat ik uitloop op Ton. Dan rond het 35km punt zie ik iemand in het gras naast de baan liggen en geschreeuw om EHBO. Het is Rick Liesting, in mijn ogen de nummer twee voor vandaag. Even later wordt gemeld dat hij is gestopt. Ik weet even niet wat ik daar van moet denken want ik ben blij omdat ik op een derde plaats loop maar baal ik ervan dat Rick zijn doel niet heeft bereikt. Terwijl ik doorwandel begint men om mij heen ook te beseffen dat ik op een derde plaats loop en er volgen al bijna felicitaties. Afijn het is nog 15km.

Triomftocht

De kilometers daarna zijn relaxed. De focus ligt op uitlopen en Ton achter mij laten. Ik neem wat in tempo terug maar blijf zelfs op Ton uitlopen. Bij doorkomst op de 40km (4.34) lig ik ruim 6 minuten achter op mijn PR schema. Daar hoef ik me dan ook niet meer op te richten. De benen beginnen af en toe wat te verkrampen en het kost steeds meer moeite om met een soepele tred te lopen. Een gevoelige hiel maakt het nog lastiger. Het gevoel van een derde plaats helpt wel bij het verdragen van de pijn en zo loop ik eigenlijk moeiteloos naar de finish. Daar is de finish in zicht en met een toch nog mooie tijd van 5.47.08 is de derde plaats op het “Nederlands Kampioenschap 50km op de weg” binnen.

Huldigingen

Ton van Andel finished als vierde en loopt daarmee knap zijn 50km uit. Jack Bertrums lijkt nog wat last te hebben van zijn vele inspanningen van de afgelopen maanden maar finished als eerste bij de prestatielopers net buiten de 6 uur in 6.03.44. Dan is het nog even genieten van de huldigingen en neem ik trots mijn medaille in ontvangst. Als laatste wil ik de organisatie en haar vrijwilligers van harte bedanken. De rest van de uitslag.

Details

Laatste update: 12 nov 2017 16:32:28