De zomer van 2018

Deze zomer stond in het teken van de lange afstanden. Alle trainingen waren hierop afgestemd.

12 sep 2018 08:10:00

Begin dit jaar heb ik besloten om me te richten op de lange afstanden. Extra uitdaging hierin zijn de voet, rug en heup problemen die ik al altijd heb als ik verder dan 40km loop. Dus veel experimenten en geen echte focus op het vervolmaken van lange tochten. Wel de grenzen opzoeken om oplossingsmogelijkheden te vinden voor het uistellen van pijntjes en zorgen dat ik niet ga scheeflopen.

Maart

De eerste test, 60km in tempo 7.13. Vanaf nu worden alle wandeltijden bruto gemeten. Dus inclusief sanitaire stops en bevoorradingen. Met een tussentijd op de 50km van 5:57:11 was dit gelijk één van de snelste lange afstandtrainingen van dit jaar. Veel plasmomenten deze keer en na 50km werd het echt sleuren. Toch tot en met de 60km boven de 8kmh kunnen blijven. goede training.

Wandelweekend Schiedam

62km in tempo 7.20 . Een dag om snel te vergeten. Had geen focus op het uitlopen en dat had ik in het begin niet eens in de gaten. Veel te snel gestart. Op 46km het tempo verlaagd om te eten met de gedachte om daarna weer aan te zetten. Het aanzet moment bleeft uit en rustig doorgelopen tot 62km. Daarna uitgestapt.

Oosterschelde marathon wandeltocht

64km. Te lastig om de brutotijd te bepalen. Vroeg gestart en eerste een halve marathon gelopen en daarna door te starten op de marathon. Vandaag was het lang wachten op de dip. Die kwam rond 43km tot 58km, alles zat weer vast. vanaf 59km ging het weer beter. Mooie mantale training.

8x10km

Zoals gebruikelijk wandel ik, tijdens de grote onderhoudsbeurt van de auto, rondom Barendrecht. Deze keer voorgenomen om om 7.00 te starten, 8.00 auto inleveren en dan doorlopen tot 17.00. Het ging verrassend goed en na het ophalen van de auto nog wat extra kilometers gemaakt. Uiteindelijk 80km gelopen. Wel relatief vaak gestopt en daarmee is de brutotijd 10.45 geworden. Netto was het 9.40. Deze tocht strikt aan eten en drinken gehouden en dat lijkt bij mij essentieel te zijn.

Zevendorpentocht 2018

De Zevendorpentocht op het eiland Tholen is 50km en ik maak deze net als vorig jaar langer door Thuis te starten. Hiermee loop ik naar de start in een lus van 20km om daarna te starten aan de 50km. Na de 50km nog een lus van 15km naar huis. Het was een erg warme dag en na 50km ging het tempo naar onder de 8kmh. Verder diep moeten gaan en uiteindelijk was ik na 83km in 11.40 weer thuis.

Bottroper Ultralauf Festival 2018

Na de vele leerzame training moest het nu gaan gebeuren. Een 24 uur vollopen… Het liep allemaal toch anders. Ik had geen rekening gehouden met andere ondergrond. We bij de aanmelding gezien maar niet zo grof ingeschat. Het parcours in een park bleek te zijn aangelegd met verkleind bouwafval. De adrenaline bij de start was hoog en dat maakte het lastige terrein makkelijk. Een iets hoge hartslag bij een start heb ik eigenlijk altijd dus daar niet niets van aangetrokken. De bevoorading was anders. Je moets alles zelf pakken en uitzoeken. Hierdoor raakte je veel tijd kwijt en was het doorlopen makkelijker maar bleek uiteindelijk dom. De combinatie met een (te) snelle start was uiteindelijk het gevolg dat ik na pakweg 74 ben gestopt. Een hielblaar na 30km die ik het hele jaar nog niet had gehad was bijzaak maar speelde zeker mee. Een zeer leerzame loop geweest.

NK Snelwandelen 2018

Op het laatste moment toch besloten om mee te doen met het NK snelwandelen. Niet speciaal voor getraind maar de conditie was goed. Van te voren had ik besloten een rustige vlakke wedstrijd te lopen en zo starte ik met een tempo van 6.45 min/km (8.8kmh). Ik liep gelijk als een-na-laatste met Freek Dekker in mijn kielzog. Rond het 25km punt een plasstop en dan begint een inhaalrace om weer van de laatste plek af te komen. Rond de 30km is zo'n punt waar de meesten een dip krijgen. Ik heb er met de lagere afstanden juist op getraind die dip niet te krijgen. Dat is ook deze keer zo en zo loop ik makkelijk Freek voorbij die duidelijk een dip krijgt. Ik vervolg mij weg in 5km tijden die nauwelijks verval laten zien. Bij 35km krijg ik het wat moeilijker maar van niet verder terug dan tempo 6.55 (8.7kmh). De laatste 5km gaan nog mooi in tempo 6.49 (8.8kmh). Het gat naar de nummer 3 was net te groot geworden om in te lopen maar ik kwam toch nog aardig terug. met een eindtijd van 05.42.35 (een vierde plek) was ik zeer tevreden en ik zat eigenlijk niet stuk.

ikzelf op het parcours van het wandelweekend Schiedam
Details

Laatste update: 12 sep 2018 16:15:00