Wandelen

NK 50km snelwandelen

Avatar
René Wakkee
Wandelen Tilburg
02 okt 2016 10 keer bekeken

-- Even een korte versnelling tussendoor ging goed. --

Deel dit artikel:

In 2012 liep ik mijn eerste NK 50km in 5.54.41. 2 oktober 2016 was mijn vijfde deelname op een rij aan het NK 50km. Op deze wedstrijd had ik dit jaar de focus gezet, alle wandeltochten en wedstrijden van dit jaar hadden een trainingselement die terug te voeren was naar deze wedstrijd.

Korte mouw

Rond 9.30 arriveerde ik bij de Wielerbaan van Tilburg. Het was fris, maar met een zonnetje erbij en weinig wind, wel goed uit te houden. Ik plaatste mijn bevoorradingstafel in de buurt van de sponspost en ging mijn startnummer ophalen. De verwachtingen waren dat er ergens in de middag buien zouden gaan vallen. Hier kun je natuurlijk weinig aan doen, het is een wedstrijd en dan ga je niet in een regenpak rondlopen. Het is altijd weer zoeken naar een mix van kleding waarin je het net niet koud krijgt. Ik besloot met korte mouw en korte broek te starten. Aangezien ik snel last heb van koude handen deed ik wel mijn handschoenen aan.

Start

Dit jaar stonden er 23 deelnemers aan de start van de Nederlands Kampioenschap 50km, de 6-uur prestatieloop en het Belgisch kampioenschap 50km. Buiten mededingen deden er nog atleten mee uit Engeland en Hongarije. Om 11.00 was de start. Ik begon rustig , toch kwam ik al snel in de achterhoede van de wedstrijdlopers terecht. In mijn eigen tempo blijven lopen was het belangrijkste , niet teveel naar anderen kijken.

%alttitle%
%alttitle%
Zo kwam ik net als vorig jaar weer in tempo Frans Leijtens terecht (om het maar even zo te noemen). We bleven tot rond de 13km bij elkaar. Toen kwam Remy van den Brand langszij, een 6-uur prestatieloper. Ik voelde dat ik meer kon en wilde uitproberen of ik kon versnellen. Ik liet Remy een meter of 5 voorbijgaan en trok een sprintje, om in zijn kielzog te belanden. Dit was een mooie test. Het ging makkelijk, met een goed gevoel en ik hield nog genoeg over. Ik liep even een tijdje met hem mee maar liet me dan weer iets afzakken naar mijn “veilige” tempo. Frans kwam ook weer dichterbij, hij bleef een seconde of 5 a 10 achter mij lopen. De 20km werd gepasseerd in 2.11.53. Ik lag mooi op schema en er was geen pijn te bekennen. Ik kon nog steeds in een goed tempo blijven lopen en Remy was daar een heel mooi richtpunt voor.

PR

Na 25km moest Frans een minuut toegeven en de vierde plaats begon zekerder te worden. Na 30km viel Frans jammer genoeg met kramp uit. Ik liep met 3.19.58 een PR op de 30km en dat gaf (en geeft) een goed gevoel. Inmiddels moest het, gezien de foto’s en video’s, ook geregend hebben. Dat kan ik me niet herinneren, zo ging ik op in de wedstrijd. Na 30km begon de wedstrijd voor mij pas echt. De pijntjes kwamen, de cadans werd minder en het eten en drinken werd onregelmatiger. De focus verslapte. Gelukkig had ik gaandeweg de wedstrijd hulp gekregen met de bevoorrading van Arjan Lukken. Hij merkte op een gegeven moment dat ik minder dronk dan voorheen en drong erop aan dat ik moest drinken. Op het moment dat ik de focus weer terugkreeg beleefde ik een fantastisch moment! Op de 40 km had ik opnieuw een PR met 4.29.16.

%alttitle%
%alttitle%

Kouder

Op dit punt bedacht ik mij dat het mogelijk moest zijn om de laatste 10 kilometer in 1.10 uur te lopen, voor een tijd onder de 5.40 uur. Ik laadde mezelf nog een keer op voor de laatste 10km. Nu merkte ik wel de regen op en ik begon het koud te krijgen. Ik richtte mij op Remy en merkte dat ik inliep en hem uiteindelijk passeerde. Toen ik Jack Bertrums passeerde liep hij nog steeds krachtig door. Hij zou hij een mooi PR lopen. Het werd steeds stiller op het parcours en de rondetellers waren dan ook vaak nog de enige afleiding van de pijntjes. "Je gaat goed. Nog één ronde voor de 45km. Hoorde in Frank van Ravenberg roepen.

Je gaat goed, nog één ronde voor de 45km.

Frank van Ravensberg
Het simpele doorgeven van waar ik stond pepte mij steeds weer op. De buien volgden elkaar steeds sneller op, hierdoor werd de laatste 5km toch wel erg zwaar. Frank van Ravensberg die de hele wedstrijd bezig was met rondetijden doorgeven (petje af daarvoor!), loodste mij naar een tijd van onder de 5.40. Met nog één ronde te gaan kon het niet meer missen. Ik finishte uiteindelijk in een tijd van 5.39.11. Een mooi PR en een vierde plek op het Nederlands Kampioenschap 50km snelwandelen. Ook werd ik vierde van alle 50km lopers en heb ik 5 jaar op een rij de 50km uitgelopen binnen de 6 uur. Nu kan ik voldaan genieten van afgelopen seizoen en kijk ik uit naar het komende seizoen.

Ik wil hierbij de organisatie en vrijwilligers bedanken voor het regelen van deze mooie dag.

01-680.jpg
01-680.jpg
02-680.jpg
02-680.jpg
03-680.jpg
03-680.jpg
04-680.jpg
04-680.jpg
05-680.jpg
05-680.jpg

De cijfers

  • Afstand50 km
  • Duur05:39:11
  • Omhoog0 m
  • Omlaag0 m

Bereikte markante punten

  • Tilburg

Op de kaart

Bekijk ook -